Konijn

konijn website .jpg

Het konijn behoort tot de groep Lagomorpha, oftewel haasachtigen. Konijnen zijn leuke gezelschapsdieren. Bent u van plan om een konijn aan te schaffen? Laat u zich dan goed informeren en houd rekening met het volgende.

Alleen is maar alleen
Konijnen leven in een groep en zijn niet graag alleen. Dus wij raden altijd aan om in ieder geval twee konijnen te nemen. De beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje. Houd er dan rekening mee dat u één van de twee onvruchtbaar moet laten maken. Wij adviseren altijd om het vrouwtje te laten steriliseren omdat bij oudere ongesteriliseerde vrouwtjes vaak baarmoedertumoren voorkomen.

Binnen en buiten
U kunt uw konijnen zowel binnen of buiten houden. Ze zijn wel gevoelig voor tocht, dus houd hier rekening mee bij het kiezen van een plek. Bij extreme verschillen in binnen- en buitentemperatuur is het niet verstandig uw konijn blijvend te verplaatsen.

Beweging
Konijnen hebben veel beweging nodig. Zorgt u daarom voor een groot hok of voor de mogelijkheid om lekker in de tuin of in het huis te kunnen rennen.

Voeding
Hooi en water zijn de belangrijkste voedingsmiddelen die uw konijn nodig heeft. Wist u dat de kiezen van een konijn levenslang doorgroeien? Om de kiezen kort te houden moeten ze een groot deel van de dag goed kauwen op het hooi.
Van konijnenvoer heeft uw konijn slechts 20 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Ofwel twee eetlepels per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het beste kunt u konijnenvoer kopen waarvan de brokjes er allemaal hetzelfde uitzien. Zo kan uw konijn niet selecteren en krijgt hij alle voedingsstoffen binnen.